Αντηλιακή Προστασία

Αντιηλιακό: πώς να επιλέξετε το κατάλληλο

Πώς να επιλέξετε σωστά το αντιηλιακό σας 1

Το καλοκαίρι είναι η πιο ξέγνοιαστη εποχή του χρόνου. Βόλτες, ταξίδια, μπάνια στη θάλασσα και ηλιοθεραπεία βρίσκονται στο καθημερινό πρόγραμμα. Και μπορεί ο ήλιος να είναι πηγή ζωής, η έκθεσή μας σε αυτόν ωστόσο πρέπει να γίνεται σύμφωνα με ορισμένους κανόνες, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. Το αντιηλιακό είναι το απαραίτητο αξεσουάρ του καλοκαιριού, για το πρόσωπο και το σώμα και για όλες τις ηλικίες. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε άκριτα ένα αντιηλιακό καθώς δεν είναι όλα τα αντιηλιακά κατάλληλα για όλους τους τύπους δέρματος και για όλες τις ηλικίες.

 

Πώς μπορείτε να επιλέξετε το σωστό αντιηλιακό; Ποια κριτήρια θα βαρύνουν την απόφασή σας και τι πρέπει να γνωρίζετε;

Ο δείκτης προστασίας

Ο δείκτης προστασίας των αντιηλιακών, γνωστός και ως SPF (Sun Protection Factor) είναι ο δείκτης που μας πληροφορεί για το πόσο καλά και για πόση ώρα μπορεί το αντιηλιακό να μας προστατεύσει από τις ακτίνες UVB, οι οποίες ευθύνονται για το κάψιμο στο δέρμα αλλά και την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Μπορείτε να υπολογίσετε με τον εξής τρόπο: για παράδειγμα ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 30 υπολογίζεται ότι μπορεί να σας προστατεύσει για 10Χ30=300 λεπτά της ώρας. Αυτό βέβαια δεν είναι μια απόλυτη εικόνα του πόσο μπορείτε να καθίσετε άφοβα στον ήλιο. Αποτελεί εκτίμηση και σε κάθε περίπτωση το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται συχνά, μετά το μπάνιο αλλά και εάν έχετε ιδρώσει. Για τα παιδιά επιλέξετε αντιηλιακά με αυξημένο δείκτη προστασίας, τουλάχιστον 20. Επίσης, ο δείκτης προστασίας mexoryl400 για τις ultra μακρες UVA (κατά της κυτταρικής βλάβης όποτε θα λέγεται περισσότερη αντιγηραντική δράση)

 

Η μορφή

Τα αντιηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά υπάρχουν σε διάφορες μορφές: κρέμες, spray, τζελ, Net lock (τεχνολογία για αόρατη μη λιπαρή και μη κολλώδη υφή), Mist (για αόρατο touchless φινίρισμα , ιδανικό για εύκολη ανανέωση του αντηλιακού μέσα στη πόλη). Επιλέξτε το κατάλληλο ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Για παράδειγμα, εάν το δέρμα σας είναι λιπαρό επιλέξτε αντιηλιακό σε μορφή γαλακτώματος, gel, spray ή λοσιόν, ενώ εάν έχετε ξηρό δέρμα η καλύτερη επιλογή για εσάς είναι σε μορφή κρέμας ή σε λάδι.

 

Η σύσταση

Ένα αντιηλιακό για να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις οφείλει να διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και στην UVB ακτινοβολία, να είναι ανθεκτικό στο νερό και την άμμο, να προφυλάσσει από την αφυδάτωση και να μη διαθέτει ερεθιστικούς παράγοντες.

 

Η εφαρμογή

Εφαρμόστε το αντιηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο και ανανεώνετε τακτικά. Προσοχή χρειάζεται και στην επαρκή ποσότητα αντιηλιακού στο δέρμα, καθώς μειωμένη ποσότητα θα οδηγήσει και σε μικρότερης διάρκειας προστασία από τον ήλιο. Η ιδανική ποσότητα υπολογίζεται σε περίπου 2 mg για κάθε τετραγωνικό εκατοστό. Καλύψτε όλο το σώμα και μην παραλείπετε τα πτερύγια των αυτιών και τα χείλη (με κάποιο ειδικό προϊόν).

Τα αντιηλιακά προσφέρουν προστασία από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, συστήνεται όμως να φοράτε το αντιηλιακό σας και τις ημέρες που έχει συννεφιά καθώς η  ακτινοβολία έχει την ιδιότητα να διαπερνά τα σύννεφα.

 

Extra tip : χρησιμοποιήστε after sun προϊόντα σε πρόσωπο και σώμα μετά την έκθεσή σας στον ήλιο ακόμα και μέσα στην πόλη. Το σώμα μας εκκρίνει ελεύθερες ρίζες ακόμα και τρεις ώρες μετά την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία . Τα after sun απλά τις εξουδετερώνουν !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *